Zaha Hadid, Tredje Natur og Sweco vinder det nye fodboldstadion i Aarhus

Det er et superhold med Zaha Hadid Architects i spidsen, der skal give Aarhus deres nye fodboldkatedral i Kongelunden - "så markant og ikonisk, at det vil blive husket som et særligt stadion til Aarhus".
Visuasliseringer: Zaha Hadid Architects.
Visuasliseringer: Zaha Hadid Architects.

Skovens Arena i Kongelunden

  • Efter planen kan der fløjtes til kamp på det nye stadion i løbet af 2026, men den endelige og detaljerede tidsplan bliver først udarbejdet på et senere tidspunkt. Den vil også vise, i hvilken periode byens hold skal spille sine hjemmekampe et andet sted.
  • Der bliver plads til op til 24.000 tilskuere på det nye stadion.
  • Det er en ambition at bygge og nedbryde så bæredygtigt som muligt.
  • Det nye stadion kommer samlet til at koste 650 millioner kroner. Heraf er der afsat 585 millioner kroner til selve stadionbyggeriet og totalrådgivningen, mens den resterende del går til afledte omkostninger, såsom nedrivning af det eksisterende stadion.
  • Stadionbyggeriet finansieres af to donationer på samlet 500 millioner kroner fra Salling Fodene og Lind Invest. Derudover står AGF klar til at skyde op til 150 millioner kroner ind i projektet.
  • Udviklingsplan

Efter et langt tilløb på tre år er det endeligt afgjort, hvordan det nye fodboldstadion i Aarhus skal se ud. Vinderforslaget står verdenskendte og londonbaserede Zaha Hadid Architects bag i samarbejde med Sweco og Tredje Natur.

Det oplyser Kongelundens Sekretariat under Aarhus Kommune i en pressemeddelese i dag og fremhæver vinderprojektets kvaliteter for “Skovens Arena”, som har været arbejdstitlen for stadionprojektet, der ligger i Marselisborg Skovene bag den historiske Stadionhallerne.

Tre stærke teams kæmpede om opgaven

Vinderprojektet bliver i evalueringsrapporten rost for at have læst og forstået det helt særlige sted, som placeringen i Marselisborg Skovene og bag den ikoniske og historiske bygning Stadionhallerne er:

– Vinderprojektets stærke manifestation inviterer og rækker ud til omgivelserne og passer godt til stedet. Skovens Arena er samtidig så markant og ikonisk, at det vil blive husket som et særligt stadion til Aarhus, lyder det i bedømmelsen.

Zaha Hadid Architects har erfaring med stadions fra VM-aktuelle Al Janoub Stadium fra 2019 og det bæredygtige Forest Green Rovers Eco Park Stadium, der er under opførelse i England. I Aarhus er den arkitektoniske inspiration hentet fra de markante søjler og træet som materiale fra de store, gamle stammer i skovene, der omkranser byens stadion ude i Kongelunden.

Ifølge sekretariatet er det et enigt bedømmelsesudvalg, der har peget på Team Zaha Hadid og “Skovens Arena” som vinderprojekt efter en vurdering af tre finaleholds kvalificerede bud på et nyt stadion i Aarhus.

De to øvrige deltagende hold var Team Cobe og Team Dorte Mandrup.

De danske partnere i projektet er Sweco og Tredje Natur. Sweco skal stå for den lokale arkitektonisk forankring og design af stadionet og er ansvarlig for alle ingeniørdiscipliner, herunder vind, akustik, klima, konstruktion, bæredygtighed, ventilation, VVS og el. Tredje Natur tager sig af landskabet.

– Vi er ovenud stolte og glade for tildelingen, som vi oplever som en anerkendelse af vores lokale forankring i byen og forståelse af det unikke ved stedet, ved konteksten og den sjæl og identitet, man forbinder med AGF og med Aarhus, forklarer Peter Kristiansen, der er sagsarkitekt på Aarhus Stadion-projektet fra Sweco Architects.

Stadionet vil med sine søjler, lameller og det transparente udvidet tag skabe kontakt til skoven og giver en oplevelse af storhed. Den oprindelige stadionbygning renoveres og bevares og vil med sin intense røde farve og hvide ornamentik bidrage til at dyrke den historiske sjæl og charme, som alle i og omkring klubben forbinder med Aarhus Stadion.

– Sammen har vi designet et stadion, som passer ind i omgivelserne og med en nordisk profil. Stadion er omhyggeligt disponeret, og jeg kan garantere, at der vil være en god oplevelse fra hvert eneste sæde på dette nye, smukke stadion, siger Peter Kristiansen og suppleres af Ole Schrøder, partner i Tredje Natur:

– Vores forslag hylder den stærke klubånd og betydningen af stadion for Aarhus. Ved at anerkende og indarbejde den arkitektoniske arv på stedet og den unikke natur, som omgiver det, vil det tjene som en imødekommende velkomst til publikum. Ved enhver lejlighed.

Fra tegninger til konkret byggeri

Forslaget til det nye stadion skal nu kvalificeres i løbet af første halvdel af 2023 i samarbejde mellem Aarhus Kommune, vinderteamet og fodboldklubben AGF.

Parallelt med den proces bliver den entreprenør, der skal stå for opførslen af det nye stadion fundet.

I anden halvdel af 2023 bliver byggeriet planlagt i detaljer, inden nedbrydningen af det nuværende stadion så småt begynder i 2024.

Byggefasen forløber over fire etaper frem mod den forventede indvielse af byens nye stadion i løbet af 2026.

Relateret indhold